Nu hävs ett av avtalen på grund av allvarligt avtalsbrott.
Efter polisens rapport om HVB-hem och kopplingar till gängkriminalitet, har Göteborgs Stad fortsatt med sina egna kontroller inom området. Nu hävs avtalet med en av leverantörerna.
– Det är allvarliga brister på ett boende som ska ge trygghet och vård för utsatta barn och ungdomar. Så får det inte se ut och det måste få konsekvenser. Det är bra att staden gör kontroller och agerar, säger Johanna Azar, ordförande för inköps- och upphandlingsnämnden i Göteborgs Stad.
Under hösten har inköps- och upphandlingsförvaltningen i Göteborg gjort en utökad kontroll av HVB-hem för barn och unga, med fokus på 12 leverantörer. Kontrollerna visade på många brister, vilket bland annat resulterat i flera beställningsstopp.
Nu hävs avtalet med en av leverantörerna, då allvarligt avtalsbrott upptäckts. På det aktuella boendet kunde 20 procent av personalstyrkan kopplas till brottslighet. Det handlade till exempel om grov misshandel, narkotikabrott samt våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp.
– Det är allvarligt. Att anställa den här typen av personer är ett klart brott mot avtalet, och det är därför vi häver, säger Henrik Karlsson, direktör för inköps- och upphandlingsförvaltningen.
För att en privat aktör ska kunna bedriva HVB-verksamhet krävs ett tillstånd från Ivo, inspektionen för vård och omsorg. Ivo granskar också att vården och omsorgen följer lagar och regler.
Inköp- och upphandlingsförvaltningen har ramavtal med cirka 130 leverantörer inom avtalsområdet HVB för ensamplacerade barn och unga mellan 0 – 20 år.
I dessa gemensamma avtal Göteborgs Stad har finns regleringar kring till exempel kvalitetsarbete och krav på att leverantörerna ska begära utdrag ur belastningsregistret inför anställning. Avtalet ställer också krav på att personalen ska ha rätt utbildning, erfarenhet och personlig lämplighet.
– Detta är en riskbransch, som vi hela tiden arbetar för att utveckla våra kontroller inom. Vi agerar på det vi upptäcker, säger Henrik Karlsson, direktör för inköps- och upphandlingsförvaltningen.
Källa: Göteborgs stad