Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Tips är viktiga i arbetet mot arbetslivskriminalitet

Privatpersoners tips bidrar till att identifiera företag som begår brott och tipsen ligger ofta till grund för kontroller och arbetsplatsinspektioner.

Arbetslivskriminalitet är när företag medvetet bryter mot lagar och regler i arbetslivet, till exempel att de inte betalar skatter och avgifter, får bidrag de inte har rätt till eller har personal utan arbetstillstånd.

– När vi slår mot denna brottslighet skyddar vi både individer och seriösa företag, liksom vårt välfärdssystem. Många gånger ser vi att den organiserade brottsligheten ligger bakom och att de tjänar stora pengar på arbetslivskriminalitet. Bakom arbetslivskriminaliteten finns en hänsynslös människohandel där arbetskraft smugglas in i Europa av internationella ligor och vidare till Sverige, säger Per Wadhed, chef för sekretariatet för myndighetssamverkan på nationella operativa avdelningen, Noa, inom polisen.

Arbetslivskriminalitet förekommer i alla typer av verksamheter och branscher. En del branscher är dock särskilt utsatta. Det rör sig om personalintensiva företag inom till exempel bygg-, restaurang-, transport- och städbranschen.

– Tips är en viktig källa för de kontroller vi gör runt om i landet varje dag. Tipsen tillsammans med annan information gör att vi kan agera tillsammans med andra myndigheter, kommuner och länsstyrelser, säger Per Wadhed.

Den typiske tipsaren

Under 2024 kom det in 568 tips till polisen om arbetslivskriminalitet, majoriteten av dessa rörde företag i storstäderna.

Den vanligaste tipslämnaren är en privatperson som observerat något misstänkt, till exempel i samband med köp av en tjänst. Det är även vanligt med tips från personer som själva är eller har varit anställda hos oseriösa arbetsgivare. De står för närmare 70 procent av alla tips.

Cirka 15 procent av tipsen kommer från personer inom civilsamhället, branschorganisationer och anställda inom kommun och stat. Dessa tips är i regel träffsäkra och leder ofta till åtgärder, till exempel en arbetsplatsinspektion. Ett typexempel kan vara ett fackligt ombud som genomfört ett arbetsplatsbesök och reagerat på oegentligheter och lämnar in det som tips.

– Vi får in många bra men vi ser gärna ännu fler. Alla kan hjälpa till att bekämpa kriminella företag som utnyttjar både människor och vårt samhälle, säger Per Wadhed.

Så hanteras tipsen som kommer in

Tips kommer främst in till polisen via polisen.se eller 114 14. De som avser arbetslivskriminalitet skickas vidare till något av de sju regionala centren mot arbetslivskriminalitet. Där blir informationen tillgänglig för alla nio myndigheter som ingår i myndighetssamverkan. Här bearbetar man gemensamt tipset och inhämtar ytterligare information när det bedöms nödvändigt.

Utifrån informationen görs en bedömning av vilka företag som bör kontrolleras. Kontrollerna kan göras som arbetsplatsinspektioner hos företaget eller via så kallade administrativa kontroller. Här kan man då påbörja en så kallad skrivbordsutredning, till exempel undersöka misstankar om felaktiga lönebidrag eller bokföringsbrott. I många fall kombineras olika typer av kontroller.

Vid en arbetsplatsinspektion kontrolleras bland annat om arbetstagarna har rätt att arbeta i Sverige, om de finns i utstationeringsregistret hos Arbetsmiljöverket, att skyddsutrustning används på rätt sätt, att de personer som arbetar på plats faktiskt har en anställning samt att de inte är registrerade som sjukskrivna eller arbetslösa.

När kontrollen är genomförd samlas det gemensamma resultatet ihop och delas mellan myndigheterna för att se om det finns ytterligare brister hos företaget som myndigheterna kan arbeta vidare med.

En kontroll kan ge effekt direkt på plats, som att illegal arbetskraft omhändertas. Brister i skyddsutrustning kan leda till att en arbetsplats stängs ner tills bristerna har åtgärdats. På längre sikt utreds även ekonomiska brott som skattebrott och bokföringsbrott samt om det är aktuellt att dra in stöd och bidrag som företaget fått på felaktiga grunder.