Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny kärlek efter 60?

Hur ser chanserna ut för att hitta en ny kärlek efter 60 om man har flyttat isär eller om ens partner har avlidit? SCB:s nya undersökning visar tydliga mönster när det gäller vilka som oftare flyttar ihop med en ny partner och vilka som fortsätter att bo ensamma.

I Sverige bor omkring två tredjedelar av den vuxna befolkningen tillsammans med en partner. Det är vanligast att relationer spricker i 25–35-årsåldern, men det sker även bland par som är över 60 år.

– I Sverige är det varje år omkring 15 000 personer i åldrarna 60–69 år som antingen flyttar isär eller vars partner avlider, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

Antalet parrelationer som har upphört har varit ungefär detsamma mellan 2014 och 2023, men trenden är att allt färre 60–69-åringar är med om att partnern avlider medan allt fler flyttar isär.

Vanligare att yngre separerar än att äldre gör det

I åldrarna 30–79 år bor omkring två tredjedelar av befolkningen tillsammans med en partner. I åldrarna under 56 år är det en högre andel kvinnor än män som bor med en partner och i åldrarna däröver är det tvärtom. Det beror både på att kvinnan oftare är yngre än mannen i ett förhållande och att det finns fler män än kvinnor i yngre åldrar.

– Under 2023 var det 200 000 personer i landet som i början av året bodde tillsammans med en partner, som sedan inte längre gjorde det i slutet av året, säger Lena Lundkvist.

De flesta parrelationer som upphör, gör det i åldrarna 25–35 år och då är den främsta anledningen att man flyttar isär. I åldrarna över 67 år för kvinnor och 74 år för män är det vanligare att partnern avlider än att man flyttar till olika adresser.

– Det är relativt ovanligt att parrelationer upphör i åldrarna 60–69 år. Av alla som upplevde detta 2023 befann sig drygt 7 procent i dessa åldrar, säger Lena Lundkvist.

Fler kvinnor blir kvar efter sina män

Dödligheten är, i alla åldrar, högre för män än för kvinnor och dessutom är det vanligare att mannen är äldre än kvinnan i ett förhållande. Det gör att fler yngre kvinnor än män flyttar isär och att kvinnor oftare än män är med om att partnern avlider. Åldern 60–69 år är en period då det förekommer att parrelationer avslutas både för att man flyttat isär och för att den ena partnern avlidit.

Antal som bor med en partner i början av 2023 men inte i slutet av 2023. Efter ålder, kön och orsak till att parrelationen upphört

Diagram: Antal som bor med en partner i början av 2023 men inte i slutet av 2023. Efter ålder, kön och orsak till att parrelationen upphört

Vanligare att män bor med ny partner än att kvinnor gör det

Hur är det då med dem vars parrelation upphör? Förblir de ensamboende eller hittar de en ny partner som de bor tillsammans med?

– Det är vanligare att män bor med en ny partner efter att en relation har upphört än att kvinnor gör det. Det är också vanligare att de som flyttat isär bor med en ny partner än att de vars partner avlidit gör det, säger Lena Lundkvist.

Vanligast att bo ensam fem år efter att relationen upphört

Bland dem som avslutat sin relation i 60–64 års ålder, är det absolut vanligaste att man bor ensam fem år efter att relationen upphört. Det gör knappt 50 procent av männen och knappt 60 procent av kvinnorna som flyttat ifrån sin partner. För dem vars partner har avlidit bor 65 procent av männen och 75 procent av kvinnorna ensamma efter fem år.

Näst vanligast är att bo med en partner, förutom för de kvinnor vars partner har avlidit. För dem är det vanligare att bo med andra än med en partner. Att bo med andra innebär att man bor tillsammans med en eller flera och att ingen av dem är ens partner. Det kan till exempel vara att man bor tillsammans med sina barn, föräldrar, vänner eller att man är inneboende hos någon eller har en inneboende.

För män och kvinnor som lämnat sin partner är det vanligare att bo med en partner fem år senare än bland dem vars partner har avlidit.

Boende fem år efter att parrelationen upphört, för dem som då var i 60–64 års ålder, år 2014–2018

Diagram: Boende fem år efter att parrelationen upphört, för dem som då var i 60–64 års ålder, år 2014–2018

Fotnot: i gruppen Själv avlidit/utvandrat ingår de som inte längre är folkbokförda i Sverige

Samma mönster bland äldre som bland yngre

Bland dem vars parrelation avslutades i åldern 65–69 år gäller samma mönster som för de personer som var yngre när det skedde, det vill säga att det är vanligare att män bor med en ny partner än att kvinnor gör det och att de som flyttat isär oftare bor med en ny partner än dem vars partner har avlidit. Men i alla grupper är det en lägre andel som bor med en partner än bland dem som är yngre vid det tillfälle då relationen har avslutats.

– I gruppen 65–69 år är det en högre andel som bor ensamma efter att relationen har upphört och framför allt en högre andel som själva har avlidit jämfört med hur det ser ut i den yngre gruppen, säger Lena Lundkvist.

Boende fem år efter att parrelationen upphört, för dem som då var i 65–69 års ålder, år 2014–18

Diagram: Boende fem år efter att parrelationen upphört, för dem som då var i 65–69 års ålder, år 2014–18
Fotnot: i gruppen Själv avlidit/utvandrat ingår de som inte längre är folkbokförda i Sverige

Fakta om statistiken

I den här studien använder vi oss av SCB:s hushållsregister, som bygger på uppgifter om folkbokföring. Det innebär att vi bara kan se de par som är folkbokförda på samma adress. Andra former av relationer, som till exempel särbor, kan vi inte studera.

I undersökningen har separerade, alltså där parrelationen upphört, definierats som de som bodde med en partner i början på året och inte i slutet av året. Vi har inte tagit hänsyn till civilstånd.
Undersökningen har tittat på om de vars parrelation har upphört bor med en partner eller inte året därefter och följande fyra år.

De personer som är med i undersökningen är de vars relationer har upphört under åren 2014–2018, och vi har följt dem till 2019–2023.

Åldrarna på de personer i undersökningen vars parrelationer har upphört är 60–64 år respektive 65–69 år.

Exempel: Personen bodde med en partner i början av 2014 men inte i slutet av 2014. Personen har separerat 2014 och är mellan 60 och 69 år i slutet av 2014. Personens boende har undersökts år 2015, 2016, 2017, 2018 och 2019.

Undersökningen skiljer på dem som blivit ensamma efter att en partner har avlidit och dem som blivit ensamma efter att förhållandet har spruckit.

I studien ingår de som definieras som par i SCB:s registerstatistik, vilket är alla som bor i samma bostad och är gifta eller har gemensamma barn, oavsett om paret har samma eller olika kön, och dessutom personer som bor i samma bostad, har olika kön och att det är mindre än 15 års åldersskillnad mellan dem.

Källa: SCB

Foto: Andrew Curtis