Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny utställning på Waldemarsudde en hyllning till barnboksillustrationen

På lördag, 15 februari, öppnar en ny utställning med barnboksillustrationer av bland annat Tove Jansson, men även Ilon Wikland, Pija Lindenbaum och Linda Bondestam.

Utställningen ”Från Mumin till Chop Chop” är en del av firandet av Mumintrollet som fyller 80 år i år och kommer att firas stort både i Sverige, Finland och även internationellt, Tove Jansson är ju översatt till cirka 60 språk. Mumintrollet måste därmed vara en av världens mest kända barnbokskaraktärer, om inte den mest kända.

Utställningen är även en fortsättning på Waldemarsuddes tidigare utställningar ”En sagolik skola”  från 2017 och ”Trollbunden. John Bauer och den magiska naturen.” från 2019, som verkligen var magisk. Där presenterades illustrationskonst från sekelskiftet 1900 inom barnboksgenren och väldigt många fina naturmålningar. Det var kul och udda att se Carl Larsson och Edvard Munch som naturmålare.

De fyra konstnärer som är med på den här utställningen lever alla fortfarande, förutom Tove Jansson, som levde 1914 till 2001. Ilon Wikland fyllde nyligen 95 och blev stort firad på Estniska huset i Stockholm. Men hon är för gammal för offentliga framträdanden och representerades på pressdagen av en av sina döttrar. Den yngsta konstnären på utställningen, Linda Bondestam, är född 1977. Så den här utställningen är tänkt att ta barnboksillustrationen in i framtiden (and beyond).

Tove Jansson behöver väl ingen närmare presentation. På utställningen får vi bland annat se en otäckare förlaga till Mumintrollet från 1934, ett svart Mumintroll som smyger omkring i staden på natten. Vi får även veta att Tove Jansson gjorde illustrationer åt Lewis Carroll.

Av Ilon Wikland får vi se flera av hennes illustrationer och skisser från Astrid Lindgrens ”Bröderna  Lejonhjärta” och ”Ronja Rövardotter”. Det finns en målning av borgen  i Haapsalu i Estland. Det är den som stod som förlaga till borgen i båda böckerna. På pressdagen fick vi veta att Ilon Wikland först ritade Karlsson på taket som en tjänsteman med kostym och hatt. Det tyckte inte Astrid Lindgren alls om. Men på en resa till Paris fick Ilon Wimkland syn på en kort gubbe i rutig skjorta och snickarbyxor och håret åt alla håll i Hallarna. Hon såg direkt att det var Karlsson! Så hon gick efter och målade av honom under hans undrande blickar. Men Astrid Lindgren höll med henne att det var Karlsson hon hittat.

Linda Bondestam vann årets Augustpris för boken ”Chop Chop. En tapper jordbos berättelse.” Chop Chop är en stackars robot som blir utnyttjad för konstant arbete av människorna men blir mest uppskattad av barnen. Linda Bondestam har hämtat inspiration för Chop Chop dels från filmen Wall-E, dels från små leveransrobotar som man kan se överallt i Helsingfors. Hon berättade att folk i Helsingfors gärna ser på de där robotorna som små hundar eller barn. Hon blev förnärmad en gång när hon hjälpte en robot som kört fast i en snödriva och den inte sa tack.

Bild: Chop Chop. Foto: Linda Bondestam.

Pija Lindenbaum är känd för böckerna ”Else-Marie och småpapporna” och de fyra böckerna om Gittan, bland annat ”Gittan och gråvargarna”. Hon sa att hon inte vill måla naturalistiskt utan hur det känns. Därför målar hon skogen röd. Det var så expressionisterna målade, de ville uttrycka en känsla med måleriet, inte visa hur det ser ut.

Utställningen håller på ett halvår framåt, till 17 augusti. Under utställningstiden kommer Waldemarsudde att ordna temadagar för både bildkonstlärare och svenskalärare och dessutom några programpunkter för allmänheten för att prata om konsten.

Det här är en utställning som verkligen passar alla åldrar. De vuxna kan njuta av de stämningsfulla bilderna från Bröderna Lejonhjärta och andra sagor.

Foto, översta bilden: ©Moomin Characters